ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

«Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» είναι ο τίτλος που φέρει μία μεγάλη ομογενειάκη εκστρατεία για την διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Η ιδέα ανήκει στον κ. Σάκη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης, πρόεδρος του καναλιού 31 και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φροντίδα». Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας Παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου, η συγκεκριμένη καμπάνια έχει ως στόχο την καθιέρωση του μήνα Μαρτίου, ως μήνα τόνωσης του εθνικού μας αισθήματος μέσα από την αποκλειστική χρήσης της ελληνικής γλώσσας από όλα τα μέλη της ομογένειας.  

Όπως κάθε γλώσσα έτσι και η Ελληνική είναι ζωντανός οργανισμός και φορέας αξιών, τις οποίες όλοι μας οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στους μαθητές μας και εν γένει στις επόμενες γενιές. Μέσα στο μήνα Μάρτιο μπορούμε όλοι από τη θέση του γονέα, του δασκάλου ή απλά από τη θέση του Ελληνα ομογενή να επιδιώξουμε την ως επι το πλείστον χρήση της ελληνικής γλώσσας ως κύριου μέσου επικοινωνίας στις οικογένειές μας, στα σχολεία, σε εκδηλώσεις ομογενειακών συλλόγων και οργανισμών και γενικότερα στην καθημερινότητά μας. Στην όλη δράση, επίσης, μπορούμε να παροτρύνουμε την ευρύτερη κοινωνία του Λονδίνου να γνωρίσει καλύτερα την ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ιπποκράτη και ενός ακόμα πλήθους ποιητών και φιλοσόφων, η οποία δεν αποτελεί μόνο κληρονομιά των Ελλήνων αλλά και του ευρύτερου σύγχρονου επιστημονικού κόσμου παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις στην καθημερινότητά του, ενώ σύμφωνα με συγκεκριμένες μελέτες, φαίνεται πως υπάρχουν πάνω από 40.000 ελληνικές λέξεις επισήμως ενταγμένες στην αγγλική γλώσσα.

Η διεύθυνση του ελληνικού σχολείου «Manor Hill Independent Greek School» έχει ήδη εκφράσει τη θερμή υποστήριξη της στην προώθηση της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Επίσης, μέσα στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της εκστρατείας και σε συνεργασία με το διαδικτυακό σχολείο Ελληνικών The Greek Online School οργανώνεται ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μαθητών από διάφορες χώρες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επικοινωνίας θα λάβουν μέρος ενήλικοι και ανήλικοι μαθητές από την Αμερική, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αγγλία και την Αυστραλία. Εντονο είναι το ενδιαφέρον και από άλλες παροικίες της δασποράς να υποστηρίξουν την εκστρατεία, η οποία έχει αρχίσει να αποκτά διεθνείς διαστάσεις. 

Είναι καθήκον όλων μας, όχι μόνο να συνδράμουμε στη διάδοση της εν λόγω εκστρατείας, αλλά και ακολουθώντας το παράδειγμα των διοργανωτών, να υιοθετήσουμε τις αρχές της καθιερώνοντας τον Μάρτιο ως μήνα  αποκλειστικής χρήσης της Ελληνικής. Ας υποστηρίξουμε όλοι μας την προσπάθεια «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» για να επανεκτιμήσουμε την ομορφιά και τη δύναμη της γλώσσας μας, αλλά και να την μεταδώσουμε στους γύρω μας συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση και διάδοσή της.

Στέλλα Μπομποτσιάρη

Scroll to Top